Select Language  
Greek
ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΩΡΗΤΗΣ
Ανακοινώσεις

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Αθήνα, 13/01/2016

                                     Διπλή Δωρεά Οργάνων από το Βενιζέλειο της Κρήτης

                                  Πρωτοφανής κινητοποίηση φορέων και υγειονομικού προσωπικού

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, ταυτόχρονη δωρεά οργάνων από δύο αποβιώσαντες δότες που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου της Κρήτης. Οι οικογένειες των δοτών, μιας 58χρονης γυναίκας και ενός 51χρονου άνδρα, βρήκαν το σθένος να ανταποκριθούν θετικά στη δυνατότητα που τους έδωσαν οι ιατροί της ΜΕΘ, να δωρίσουν τα όργανα των οικείων τους, προκειμένου να σωθούν άλλοι ασθενείς. Κατόπιν της συναίνεσής τους ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, το πρωί της Τρίτης και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες πιστοποίησης  της καταλληλότητας των δοτών και οργάνωσης των χειρουργείων. Τα δύο χειρουργεία εξελίχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα μετά την άφιξη στο Βενιζέλειο μεταμοσχευτικών ομάδων από τον Ευαγγελισμό, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο της Κρήτης, το Ανόβερο της Γερμανίας και την Μπολόνια της Ιταλίας. Συνολικά, 11 ασθενείς, σε Ελλάδα και Ευρώπη, πρόκειται να υποβληθούν τις επόμενες ώρες στις σωτήριες μεταμοσχεύσεις. Η γιγάντια αυτή επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί με επιτυχία χωρίς τη πολύτιμη συμβολή του προσωπικού του Βενιζελείου, καθώς δεκάδες ιατροί και νοσηλευτές, προσήλθαν εκτάκτως και οικειοθελώς στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποστηρίξουν τα απαιτητικά χειρουργεία. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΜ οφείλει να ευχαριστήσει δημόσια τον εντατικολόγο της ΜΕΘ και Τοπικό Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων του Βενιζελείου, κύριο Κωνσταντίνο Χαχλιούτη, ο οποίος κινητοποίησε και διαχειρίστηκε άοκνα, με επαγγελματισμό και συνέπεια όλη της διαδικασίας της δωρεάς οργάνων. Σημαντική επίσης η συμβολή του Διοικητή του Βενιζελείου κ. Χαλικαδάκη καθώς και της Διευθύνουσας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κ. Καλλιόπης Τσελέπη και της Προϊσταμένης του Χειρουργείου. Τα οχήματα του Βενιζελείου, μαζί με το ΕΚΑΒ Ηρακλείου, σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης μετέφεραν τις χειρουργικές ομάδες και τα μοσχεύματα. Ο αερολιμένας Ηρακλείου και ιδίως οι χειριστές της εναέριας κυκλοφορίας διευκόλυναν τις πτήσεις άφιξης και αναχώρησης των ομάδων του εξωτερικού και του Πρωθυπουργικού αεροσκάφους που μετέφερε το ήπαρ στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Aegean Airlines κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκτακτη μεταφορά χειρουργών και μοσχευμάτων. Πρωτίστως όμως οι ευχαριστίες αφορούν τις οικογένειες των δύο δοτών, που είχαν το σθένος μέσα στη τραγική τους απώλεια να αποφασίσουν τη δωρεά οργάνων προς το όφελος άλλων ασθενών συνανθρώπων μας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ Καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η επιχείρηση Δωρεάς και Μεταμοσχεύσεων Οργάνων που πραγματοποιήθηκε από το Βενιζέλειο της Κρήτης αποδεικνύει ότι προκειμένου η συγκινητική διάθεση προσφοράς των οικογενειών των δοτών να μετουσιωθεί σε σωτήριες μεταμοσχεύσεις για τους λήπτες, θα πρέπει το Σύστημα των ΜΕΘ, του ΕΟΜ, των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων και του ΕΚΑΒ να λειτουργούν με απόλυτη επάρκεια και συντονισμό. Το χθεσινό διπλό περιστατικό δωρεάς ήταν πρωτοφανές και ολοκληρώθηκε χάρις στην οικειοθελή υπέρβαση και προσφορά όλων των εμπλεκομένων. Είναι σαφές ότι προκειμένου να αυξηθούν στη χώρα μας οι μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντες δότες, θα πρέπει το παραπάνω σύστημα φορέων και επιστημόνων να λειτουργεί απρόσκοπτα  και επαγγελματικά, όπως σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και όχι από τη καλή διάθεσή τους υπό το πρίσμα της σημαντικής προσφοράς. Η μεταμόσχευση αποτελεί μια θεραπευτική λύση για χιλιάδες ασθενείς που το όφελός της είναι υπερανταποδοτικό κοινωνικά και οικονομικά. Θα πρέπει επιτέλους να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητας του Συστήματος Υγείας της χώρας μας».

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Αθήνα, 08/01/2016

22χρονος δότης οργάνων χαρίζει ζωή σε 5 συνανθρώπους μας

Μόλις 22 ετών ήταν ο νεαρός άνδρας, ο οποίος δυστυχώς κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έπειτα από τροχαίο ατύχημα τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.
Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, την Πέμπτη 07 Ιανουαρίου 2016. Ο 22χρονος, παρά το νεαρό της ηλικίας, του είχε εκφράσει στο παρελθόν στους γονείς του την επιθυμία του να γίνει δωρητής οργάνων. Μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γονείς εισάκουσαν την επιθυμία του και βρήκαν το ψυχικό σθένος παρά τον πόνο τους, να δώσουν την συγκατάθεση τους για τη δωρεά οργάνων .
Άμεσα ενημερώθηκε ο Ε.Ο.Μ., ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωσή της, διήρκησε περίπου 36 ώρες.
Στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από τη Βιέννη για την αφαίρεση των πνευμόνων, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για την καρδιά, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για το ήπαρ, ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από τους χειρουργούς του Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός.
Η δωρεά οργάνων πρόσφερε το καλύτερο δώρο, με τον ερχομό της νέας χρονιάς, σε πέντε συνανθρώπους μας. Ένα 17χρονο παιδί από τη Θεσσαλονίκης και μια γυναίκα 45 ετών από την Αθήνα, η οποία βρισκόταν στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης για 10 ολόκληρα χρόνια, μεταμοσχεύθηκαν με τους 2 νεφρούς, ενώ το ήπαρ δόθηκε σε έναν 23χρονο από τη Θεσσαλονίκη. Η καρδιά του δότη από χθες χτυπά ξανά σε έναν 27χρονο άνδρα, ενώ οι πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενή στη Βιέννη.
Αξιοσημείωτη υπήρξε η σοβαρότητα, η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αξίζει επίσης, να υπογραμμιστεί η πολύτιμη συνεργασία του Διευθυντή, των Ιατρών και της Τοπικής Συντονίστριας της ΜΕΘ.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ Καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτή την σημαντική προσπάθεια και ιδιαίτερα την οικογένεια του δότη για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η δωρεά οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία, ενώ αποτελεί πράξη που τιμά τη μνήμη του εκλιπόντος και εξυψώνει ηθικά την οικογένεια του. Το 2016 ήρθε με τις καλύτερες προοπτικές για τους μεταμοσχευθέντες ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ευχόμαστε αυτή η χρονιά να αποτελέσει ορόσημο για την ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας.»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Αθήνα, 5/1/2016

Αεροδιακομιδή βρέφους 5 μηνών στην Ιταλία για επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος

Ένα κοριτσάκι 5 μηνών μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό κέντρο της Ιταλίας για να υποβληθεί σε επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος. Το βρέφος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Η διακομιδή του παιδιού πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016. Το βρέφος διεγνώσθη με οξεία ηπατική ανεπάρκεια αγνώστου αιτιολογίας και συνεστήθη η άμεση μεταφορά του σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού για να υποβληθεί σε επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος. Άμεσα ενημερώθηκε ο ΕΟΜ, ο οποίος ανέλαβε, σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος, όλες τις διαδικασίες συντονισμού για την εύρεση μεταμοσχευτικού κέντρου και τη μεταφορά του παιδιού. Ιδιαίτερα σημαντική στην όλη διαδικασία ήταν η συμβολή των Αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ, τόσο στη μεταφορά του παιδιού από το νοσοκομείο νοσηλείας του μέχρι το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας με τη χρήση ασθενοφόρου Κινητής Μονάδας, όσο και στη μεταφορά του παιδιού με τη βοήθεια αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας. Για την άμεση και επιτυχή μετάβαση του παιδιού και των γονέων του στο εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό κέντρο της Ιταλίας, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ (Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ) για την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων. Αξίζει, επίσης, να τονισθεί η συμβολή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», οι οποίοι επέδειξαν άριστη συνεργασία, ήθος και συνέπεια στην όλη διαδικασία. Τρεις ιατροί προθυμοποιήθηκαν για τη συνοδεία του βρέφους και τελικά ένας εξ αυτών συνόδευσε το παιδί σε όλη τη μεταφορά του μέχρι το μεταμοσχευτικό κέντρο της Ιταλίας. Ο ΕΟΜ και προσωπικά ο Πρόεδρος, Καθ. Ανδρέας Καραμπίνης, ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της διακομιδής του παιδιού, “αποδεικνύοντας πως η άριστη συνεργασία ιατρών και επαγγελματιών υγείας δίνουν την ελπίδα ότι οι μεταμοσχεύσεις μπορούν να ανακάμψουν προς όφελος των ασθενών συνανθρώπων μας. Να σημειωθεί ότι η ανεύρεση του κέντρου υποδοχής έγινε βάσει της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των οργανισμών μεταμοσχεύσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας για παραπομπή στη γείτονα χώρα περιστατικών, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα. Οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις και ειδικότερα τα μοσχεύματα από βρέφη αποτελούν ειδική κατηγορία μεταμοσχεύσεων λόγω της σπανιότητας τόσο μικρών μοσχευμάτων και των εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών που απαιτούν. Η ανάπτυξη των παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων”.

Ο Πρόεδρος, το Δ.Σ. και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για την απώλεια της Νίτσας Μεσογίτη και συλλυπούνται την οικογένειά της.
Η Νίτσα Μεσογίτη, η γενναία μητέρα του πρώτου πολυδότη οργάνων εν έτει 1989, υπήρξε η ιδρύτρια του Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Κωστάκης Μεσογίτης» και μέσω αυτού πρωτοπόρος στην προώθηση και διάδοση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων και διαχρονικός συνεργάτης του ΕΟΜ.
Η υστεροφημία της θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προώθηση τόσο των μεταμοσχεύσεων όσο και της ανθρώπινης αλληλεγγύης, ενώ ο ΕΟΜ θα τιμά πάντοτε τη μνήμη της.

«Η δωρεά οργάνων συνιστά ιδεώδη συνύπαρξη ανάμεσα στον αρχαίο Πολιτισμό και στη Χριστιανική Διδασκαλία»

Prokopis-Pavlopoulos-630x370

«Η δωρεά οργάνων, ιστών και κυττάρων μετά θάνατον και οι συναφείς μεταμοσχεύσεις συνιστούν την ιδεώδη συνύπαρξη ανάμεσα στον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, που έχει ως επίκεντρο τον Άνθρωπο και στην Χριστιανική Διδασκαλία, η οποία συμβολίζει εμφαντικώς την Αγάπη και την Αλληλεγγύη» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, Προστατών της Μεταμόσχευσης.

«Οι μεταμοσχεύσεις, οι οποίες αποτελούν μιαν από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής στον 20ο αιώνα, επιτρέπουν την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος και την επιστροφή του λήπτη σε μια φυσιολογική ζωή, όπως ταιριάζει στον προορισμό του Ανθρώπου και στην εκπλήρωση της κατά τον προορισμό του αποστολής του», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και καταλήγει:

«Έτσι οι μεταμοσχεύσεις συνδυάζουν, αρμονικώς, την ρήση του Μενάνδρου ’’ως χαρίεν έστ’ άνθρωπος, όταν άνθρωπος η’’ και την ευαγγελική επιταγή ’’αγαπάτε αλλήλους’’».

Σχετικά νέα

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ') GROUP BY comments.itemID' at line 11 SQL=SELECT content.id AS id, COUNT(comments.itemID) AS count FROM jos_k2_items AS content LEFT JOIN jos_k2_comments AS comments ON comments.itemID = content.id WHERE comments.published AND ( ) GROUP BY comments.itemID ;

Error: Any articles to show