ORGANMEETINGS | ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΕΟΜ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

ORGANMEETINGS | ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΕΟΜ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

ORGANMEETINGS

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΖΩΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ

 

Το νέο ενημερωτικό πρόγραμμα για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, που πραγματοποιείται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Ίδρυμα Ωνάση, ολοκλήρωσε έναν χρόνο επιτυχημένης δράσης και προσφοράς, προσελκύοντας περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες στα τρία πρώτα διαδικτυακά σεμινάρια. Στις 24 Απριλίου και στις 26 Ιουνίου, τα δύο επόμενα.

27/02/2024

Το ραντεβού ζωής των Organmeetings δίνεται τρεις φορές τον χρόνο. Η αρχή έγινε το 2023, με περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες να αποδεικνύονται εξαιρετικά συνεπείς σε αυτό. Τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2023, εργαζόμενοι από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, μέλη φορέων και συλλόγων με κοινωνική προσφορά και εργαζόμενοι σε οργανισμούς και μονάδες υγείας προστέθηκαν στη μεγάλη ενημερωτική αλυσίδα των Organmeetings, παρακολουθώντας κάποιο από τα τρία διαδικτυακά σεμινάρια που υλοποιήθηκαν.

Ποιος θα μπορούσε να δωρίσει όργανα προς μεταμόσχευση; Τι είναι ο εγκεφαλικός θάνατος και γιατί διαφέρει από το κώμα; Πώς επιλέγονται οι κατάλληλοι λήπτες για κάθε όργανο και πώς αυτό γίνεται με τρόπο δίκαιο; Πώς μπορώ να αποκτήσω την κάρτα δωρητή οργάνων; Τι είναι το εμπόριο οργάνων και γιατί δεν συμβαίνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Εύλογες απορίες που προκύπτουν όταν ξεκινά μια συζήτηση για τη δωρεά οργάνων, αλλά και στερεότυπα που εξακολουθούν να αναπαράγονται εσφαλμένα, γίνονται αντικείμενο μιας διαφωτιστικής παρουσίασης και βρίσκουν τις απαντήσεις τους μέσα από τα σεμινάρια των Organmeetings.

Το ενημερωτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και το Ίδρυμα Ωνάση, με την υποστήριξη του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τον πρώτο χρόνο της δυναμικής του παρουσίας και τώρα συνεχίζει το ίδιο δυνατά και το 2024.

Οι δύο πρώτες ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων για το τρέχον έτος είναι οι:

Τετάρτη 24 Απριλίου (15:00) και
Τετάρτη 26 Ιουνίου (15:00)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα συμμετοχής:

Κάθε διαδικτυακή συνάντηση θα έχει διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τη φόρμα μπορούν να συμπληρώσουν μόνο στελέχη που έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν συλλογικές δράσεις, όπως είναι η ενεργοποίηση της συμμετοχής εργαζομένων/μελών, βάσει του ρόλου και της ιδιότητάς τους (για παράδειγμα, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Διευθυντής Marketing, Πρόεδρος ή Γραμματέας Συλλόγου κ.λπ.).

Εταιρείες και Επιχειρήσεις που θα ήθελαν να συνδέσουν τη CSR πολιτική τους με την ενημέρωση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, Μέσα Ενημέρωσης, Φορείς, Ιδιωτικοί ή Δημόσιοι Οργανισμοί, Σύλλογοι με κοινωνικό έργο μπορούν τώρα να συμμετάσχουν στα Organmeetings, εκεί όπου η γνώση και η ενημέρωση συναντούν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Η κινητήρια δύναμη που ενεργοποιεί τα Organmeetings δεν είναι άλλη από την ανάδειξη της σπουδαιότητας που έχει η σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση για το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων. Ένα θέμα που μας αφορά άμεσα όλες και όλους. Για αυτό τον σκοπό δημιουργήθηκε παράλληλα ο πρώτος οδηγός στην Ελλάδα για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, τον οποίο μπορείτε να «ξεφυλλίσετε» μέσω του παρακάτω link:

Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του ΕΟΜ και του Ιδρύματος Ωνάση στην προώθηση της ευαισθητοποίησης και της σωστής πληροφόρησης για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, που αποτελούν το θαύμα της ιατρικής, σώζοντας χιλιάδες ζωές παγκοσμίως και δίνοντας παράλληλα ελπίδα σε συνανθρώπους μας με μη αναστρέψιμη ανεπάρκεια οργάνων.

Πολύτιμοι κρίκοι στην αλυσίδα ζωής

Η συμμετοχή σειράς οργανισμών και επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Organmeetings πιστοποιεί την προσήλωσή τους στις αρχές και τις αξίες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τη βούλησή τους να συμβάλουν στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Προχωρώντας στην έγκυρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των ανθρώπων τους για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γίνονται πολύτιμοι κρίκοι της αλυσίδας ζωής που δημιουργείται, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι για αυτούς, πέρα από την αμιγώς επιχειρηματική και οικονομική τους δράση, έχει ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα η ανιδιοτελής κοινωνική προσφορά.

Οι εταιρείες, οι φορείς κ.λ.π., που συμμετέχουν στα Organmeetings, πιστοποιούνται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών και συμμάχων αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης, ενώ τους αποστέλλονται και αναμνηστικά για να τα μοιραστούν με όσους έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα. Η πιστοποίηση έχει διάρκεια 2 χρόνια.

Πολύτιμοι κρίκοι στην αλυσίδα ζωής για το 2023/2024 αποτελούν (αλφαβητικά) οι:

 1. 1Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
 2. ACCOUNTING SOLUTIONS
 3. ANSYS HELLAS ΜΟΝΟΠΡΌΣΩΠΗ Α.Ε.
 4. BAYER ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ
 5. BYTE COMPUTER ABEE
 6. CEMIA SA – ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
 7. CIRCANA HELLAS SA
 8. DDB AE
 9. EDENRED
 10. EUROBANK SA
 11. G4S HELLAS HOLDING SA
 12. HELMSIC (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ)
 13. IDEAL HOLDINGS A.E.
 14. INNER WHEEL ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
 15. INSTITUTE OF SUPPLY CHAIN AND HOSPITAL TECHNOLOGY
 16. LATSCO SHIPPING LIMITED
 17. MCCANN ERICKSON
 18. MITEL NETWORKS GREECE
 19. NAVIOS MARITIME PARTNERS L.P.
 20. NEWREST ΕΛΛΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
 21. ORACLE ΕΛΛΑΣ
 22. PELOPAC ΑΒΕΕ
 23. PHARMAPAL
 24. Q-PLAN
 25. QUALCO
 26. SALVIA BURN ASSOCIATION
 27. SARACAKIS GROUP OF COMPANIES
 28. TIMAC AGRO | LYDA
 29. VODAFONE
 30. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ
 31. ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟ
 32. ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ
 33. ΑΝΗΚΕΙΝ ΚΟΙΝΣΕΠ
 34. ΑΝΤΑΚΟΜ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Α.Ε.
 35. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ
 36. ΑΣΤΗΡ ΑΦΟΙ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
 37. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
 38. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΛΑΪΚΟ»
 39. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
 40. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
 41. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 42. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
 43. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.
 44. ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ / ΠΚ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
 45. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ BLOODSHARING
 46. ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
 47. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ
 48. ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ & ΦΙΛΩΝ
 49. ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
 50. ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 51. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΛΑΙΟΥ
 52. ΙΝΤΕΑΛ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ
 53. ΙΟΝ Α.Ε.
 54. ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ
 55. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
 56. ΚΕΔΜΟΠ-ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ
 57. ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
 58. ΚΛΙΝΙΚΗ «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ Κ. ΤΣΑΚΑΛΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.»
 59. ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕΤ
 60. ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
 61. ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΕΠΕ
 62. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Κ.Υ. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
 63. ΟΔΙΠΥ
 64. ΟΜΑΔΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΠΑΤΙΝΙΩΤΑΚΗ
 65. ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ Α.Ε.
 66. ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΎΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ «ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗΣ»
 67. ΠΑΓΝΗ
 68. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ
 69. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ-ΠΝΕΥΜΟΝΑ «ΣΥΝΕΧΙΖΩ»
 70. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 71. ΡΟΔΙΑΚΗ
 72. «ΣΚΥΤΑΛΗ» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ-ΠΝΕΥΜΟΝΑ
 73. ΣΤΕΓΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
 74. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
 75. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 129ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
 76. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
 77. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ»
 78. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ Ν. ΑΡΤΑΣ
 79. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ & ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΖΩΗ»
 80. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
 81. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
 82. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ»
 83. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΔΑΔΕ)
 84. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΠΑΤΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΗΠΑΡΧΩ»
 85. ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.
 86. ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Τους ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε να συνεχίσουν και στο μέλλον να στηρίζουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα. Για να έχουμε όλοι μας το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία της δωρεάς οργάνων. Δεν είναι μόνο πράξη αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπό μας, είναι κυρίως στάση ζωής που, αν την υιοθετήσουμε όλοι, τότε το όφελος θα επιστρέψει σε εμάς, στους συγγενείς μας και στα οικεία μας πρόσωπα.

 


 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα Organmeetings

 

 1. Υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο εργαζομένων ή μελών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα; Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς τον ελάχιστο ούτε ως προς τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων. Μπορεί, για παράδειγμα, μια εταιρεία να συμμετάσχει με 100 ή με 10 εργαζομένους ή ένας σύλλογος με 3 ή 40 μέλη. Ωστόσο, η συμμετοχή στη δράση θα πρέπει να είναι συλλογική και όχι ατομική, από ένα και μόνο πρόσωπο. Η πιστοποίηση θα ισχύει και θα αποδίδεται ακόμα και με την ελάχιστη συμμετοχή.
 2. Τα σεμινάρια είναι μόνο διαδικτυακά ή μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην έδρα κάθε φορέα, εταιρείας κ.λπ.; Είναι μόνο διαδικτυακά. Στόχος είναι οι φορείς, οι σύλλογοι, οι εταιρείες κ.λπ. να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από το διαδίκτυο, δημιουργώντας μια μεγάλη αλυσίδα ελπίδας και αλληλεγγύης.
 1. Μπορεί να συμμετάσχει στα σεμινάρια μια εταιρεία ή ένας φορέας και για δεύτερη φορά, με νέο αριθμό εργαζομένων/μελών; Φυσικά, με τον όρο να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη συμμετοχή στο σεμινάριο.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με το πρόγραμμα,μπορείτε να απευθυνθείτε στο info@eom.gr και στο mediaoffice-health@onassis.org, με την ένδειξη Organmeetings.

Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, με την επιστημονική καθοδήγηση του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τη συνεργασία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ).

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο